lördag 27 december 2008

Historien om "Kobratelefonen"

Kobratelefonen som den kallas, egentligt namn Ericofonen, började sin resa redan 1940-1941 då formgivarna Ralph Lysell och Hugo Blomberg påbörjade designarbetet av en sk enstycks-telefonapparat. Ralph Lysell anställdes av LM Ericsson 1939 till en grupp med flera andra industridesigners, och redan innan hade företaget upptäckt att tyska Siemens AG också var på samma spår med en "allt-i-ett"-telefon. De patenterade den i Berlin 1930 men den kom sen aldrig i serieproduktion.


Det dröjde dock ända till början av 1950-talet innan prototyperna började tillverkas hos Ericsson, fördröjningen berodde på Andra Världskriget. Gösta Thames, som var ansvarig chef för den apparattekniska gruppen på företaget, stod för den slutgiltiga formgivningen och tillslut kom då Ericofonen till produktion 1956.

Det officiella namnet blev Ericofon DBJ 500 men den kallades och kallas fortfarande för Cobra eller Kobra pga utseendet. Telefonen blev med ens storsuccé, redan efter ungefär ett halvår översteg beställningarna produktionskapaciteten med hela 500%! Det kan man verkligen kalla framgång.

Telefonen tillverkades av termoplast och den fanns i hela 18 färger/kulörer på den amerikanska marknaden där telefonen tillverkades på licens av North Electric Company. Pga designen så fanns det ingen plats för ringklocka i telefonen, den användes därför mest som sidoapparat, eller så fick man skaffa sig en separat ringklocka som kunde fästas på väggen.

Som många säkert vet så måste man vända på Kobran för att ringa då fingerskivan var placerad i botten. Det fanns dock även en Kobra som saknade fingerskiva och bara användes som svarstelefon. Ställde man ner telefonen så bröts samtalet automatiskt då knappen i fingerskivans mitt trycktes in. År 1969 tillverkade Ericsson "modernare" Kobror med knappsats. 1972 utsågs Kobran till en av 1900-talets bästa industridesign utav Museum of Modern Art i New York.

Telefonen slutade sedan att tillverkas 1982 och då hade man hunnit tillverka hela 2 510 000 stycken Ericofoner!

De äldsta Kobrorna, som var 23 cm höga, tillverkades i Sverige och monterades ihop av LM Ericssons Karlskronafabrik från 1956-1961.

Idag är telefonerna ett eftersökt samlarföremål och då särskilt i färgerna rött och mintgrön (som mammas telefon på bilden nedan).

Idag finns en nyversion av Kobran tillverkad av Telia. Den är utrustad med en display, nummerpresentatör (om du har den tjänsten på ditt abbonemang), telefonbok och kortnummer. Kort och gott fullproppad med "nymoderniteter".

Men själv föredrar jag den äldre och snyggare Kobran. Den har mer känsla, den har en bakgrund och varje telefon har många historier inom sig som viskats, sjungits eller kanske gråtit sig fast i plasten. Man kan fantisera om många händelser och familjeöden som den har varit med om.

In the swinging 50's and 60's!


Källor:


Mammas mintgröna Kobra, köpt på en loppis på Gotland för ungefär 4-5 år sedan. Redan då togs det saftigt betalt för Kobror. Denna köpte dom för ca 1200 kr. Kanske billigt i någras öron, kanske dyrt i andras. Men du får inte bara en telefon, du får en hel historia.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej
titta på den här 50talskobran

http://www.oldphoneworks.com/accent-green-ericofon.html

Anonym sa...

geotorelxzp credit card debt
bill consolidation loans