måndag 19 januari 2009

Greta Garbo

Den 18 september 1905 föddes det i Stockholm en flicka vid namn Greta Lovisa Gustafsson. Hon var dotter till renhållningsarbetaren Karl Alfred Gustafsson och hans fru Anna Lovisa Johansson, och syskon med Alva och Sven.

Denna flicka skulle bli den vi idag kallar Greta Garbo och som är känd världen över för sitt skådespeleri. Hon är rankad som den femte bästa skådespelerskan genom tiderna av Amerikanska filminstitutet.

Men hur blev hon känd och hur såg hennes väg till skådespeleriet ut?

När hon bara var fjorton år gammal så dog hennes pappa och hon var då tvungen att börja arbeta. Hon började på en frisersalong, blev sedan butiksbiträde på varuhuset PUB i Stockholm. Hon arbetade även som fotomodell för olika annonser i tidningar.

Hennes skådespelarkarriär började i en reklamfilm för PUB, senare hade hon en biroll 1922 i kortfilmen (och stumfilm) Luffar-Petter.

Därefter började hon studera på Dramatens elevskola i Stockholm från 1922 till 1924. Den man som ansågs ha upptäckt Garbo var en av hennes dåvarande lärare, och regissören, Mauritz Stiller. Han gav henne en roll i sin film Gösta Berlings saga från 1924, och det var även han som gav henne sitt "artistnamn" Greta Garbo.

Efter Gösta Berlings saga började hon få huvudroller i olika filmer både i Sverige och Tyskland.

1925 arbetare Mauritz Stiller i USA för filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer och krävde att även Garbo skulle få ett kontrakt med dem. Men ju mer känd Greta Garbo blev efter det, ju mer tappade Stiller och Garbo sin vänskap. Och 1928 avskedades han av filmbolaget och flyttade tillbaka till Sverige där han efter korttid avled pga sjukdom.

Greta Garbo var nästan en diva i filmstudion. När något inte gick till som hon ville hotade hon ofta med att åka tillbaka till Sverige och då fick hon genast sin vilja igenom. Allmänheten, och ibland inte ens de andra medverkande skådespelarna, fick tillträde när hon repeterade eller spelade in scener. Ingen fick se henne i arbete.

Efter ett bråk med filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer så medverkade hon inte i några filmer på nästan två år. Tillslut kom de överens om ett nytt kontrakt och det gav även Garbo större kontroll över filmerna som hon medverkade i. Tillexempel så visade hon tydligt att hon minsann hade kontroll när hon i filmen Drottning Christina (1934) fick dem att byta ut sin motspelare, som skulle ha varit Laurence Oliver, mot John Gilbert.

Hon hade en romans med skådespelaren John Gilbert som hon även spelade mot i filmerna Åtrå (1927) och Love (1927).

Greta Garbos karriär slutade när hon bara var 37 år gammal, när hon fortfarande var på topp. Detta efter att filmen Tvillingarna blev ett publikfiasko 1941. Efter det så ställde hon sig aldrig mer framför en filmkamera.

Hon levde därefter ett lugnt och ganska tillbakadraget liv i New York, hon gömde sig alltid bakom sjalar och solgalsögon om hon gick ut på stan. Och hon lyckades ganska så bra, endast några få fotografer lyckades få några bilder på henne under de sista åren av sitt liv.

Garbo avled den 15 april 1990 i New York. Gravsättningen ägde rum i Stockholm på skogskyrkogården nio år senare, 1999.

Greta Garbo hann medverka i hela 27 filmer under sin skådespelarkarriär.
Det finns ett Greta Garbo museum som är det enda i hela världen och ligger i Högsby, nära Kalmar, i Småland.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Greta_Garbo

http://www.filmfestivalen.skovde.se/Filmfakta/Texter/gretagarbo.htm

http://www.garbosallskapet.hogsby.se/

Bilden är tagen ifrån http://www.flickr.com/photos/sunnybrook100/2147542739/