tisdag 5 maj 2009

Bettie Page

Nu var det dags att fylla på “historielistan” här på bloggen, och den här gången hamnar spotlighten på pinuppornas pinuppa: Bettie Page!

bettypage2

Bettie Page föddes den 22 april år 1923 i Nashville, Tennessee, då som Bettie Mae Page. Hennes föräldrar skilde sig när hon var tio år gammal, och hon fick då lära sig att ta hand om sina yngre syskon. När Pages pappa hamnade i fängelse, anklagad för att ha antastat Betty Page sen hon var 13, så fick hon och hennes två systrar bo på barnhem ett år.

Som tonåring så brukade Bettie och hennes systrar göra frisyrer på och sminka varandra som sina filmstjärneidoler. Hon lärde sig också att sy, och båda dom färdigheterna kom hon att ha användning för senare under sin modellkarriär. Då gjorde hon sina egna frisyrer och sminkade sig själv inför plåtningar och sydde även sina egna bikinis och kostymer.

bettypage5 bettypage4

Page var duktig i skolan, och 6 juni 1940 gick hon ut high school med stipendium och därefter sökte hon till George Peabody College med drömmen att bli lärare. Men istället så började hon på scenskola, i hopp om att bli filmstjärna. Och år 1944 var hon färdig med teaterstudierna.

Hennes första jobb var som sekreterare i New York, och där jobbade hon när hon 1950 upptäcktes av en fotograf på en strand vid Coney Island i Brooklyn. Bettie Page gick då med på att posera naken framför kameran, och bilderna spred sig sedan snabbt och blev mycket populära. Därefter medverkade Page i många pinup-tidningar. Den största publiceringen var nog när hon blev Playboys Playmate of the month i januari 1955.

"I think that she was a remarkable lady, an iconic figure in pop culture who influenced sexuality, taste in fashion, someone who had a tremendous impact on our society."

Sa Playboy-ägaren Hugh Hefner till Associated Press.

bettypage bettypage3

Efter många misslyckade äktenskap flyttade Bettie Page till Florida i slutet av 50-talet. 1959 blev hon frälst och engagerade sig mycket i kyrkan och “bröt” med sitt tidigare liv. Page genomled även perioder av psykisk sjukdom som diagnosticerades med schizofreni.

Hon återvände däremot i viss mån till offentligheten på 90-talet, och började att ge intervjuer. Det har gjorts två filmer (The Notorius Bettie Page och Betty Page: Dark Angel) samt en dokumentär (Bettie Page: Pinup Queen) om hennes liv.

År 2008 drabbades Bettie Page av lunginflammation, följt av en hjärtattack och avled efter en tid i respirator den 11 december 2008.

oldbettypageBettie Page några år äldre. 

En Bettie Page-sida att besöka: bettiepage.com

Källor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bettie_Page

http://sv.wikipedia.org/wiki/Bettie_Page

Bilder lånade från:

http://www.flickr.com/photos/cbmilne33/3475959556/

http://www.flickr.com/photos/cbmilne33/3475959558/

http://www.flickr.com/photos/backintime/2141568092/

http://www.flickr.com/photos/jackslife/2436421533/

http://www.flickr.com/photos/jackslife/2436548351/

http://www.flickr.com/photos/jackslife/2436547289/in/photostream/

1 kommentarer:

Alice sa...

Bettie Page <3 Underbar!
Och tack så mycket för länken! :)