tisdag 13 januari 2009

Audrey Hepburn

Audrey Hepburn, som från början hette Audrey Kathleen Ruston, föddes i Bryssel den 4 maj 1929. Hennes mor och far var baronessan Ella van Heemstra och Joseph Victor Anthony Ruston-Hepburn.

Audrey Ruston växte upp i både Belgien, England och Nederländerna. Det var just Nederländerna som hennes mamma kom ifrån, och de var där under de svåra bombningarna av Arnhem. Efter krigets slut så flyttade Audrey Ruston med sin mamma till London för att jobba som fotomodell och skådespelerska.

Filmkarriären började så smått med en reklamfilm för KLM, men sen kom de större rollerna. Hon medverkade i många filmer och musikaler och 1953 vann hon en Oscar för sin roll som Ann i Prinsessa på vift, med utmärkelsen Bästa kvinnliga huvudroll. I sitt liv nominerades hon till ytterligare fem Oscars, men vann dem inte. Hon är däremot en av få som vunnit både Oscar, Emmy Award och Tony Award.

År 1954 under inspelningen av filmen Sabrina mötte hon den franke modeskaparen Hubert de Givenchy och de blev väldigt goda vänner.

Det var han som gjorde den svarta ärmlösa klänningen Audrey Hepburn har på sig i den kända Breakfast at Tiffany's (Frukost på Tiffanys) från 1961.

Audrey Hepburn har med sina vackra kläder och modeskapare till vänner blivit en stor modeikon. Redan 1953 i Prinsessa på vift bar hon kläder med mycket feminina linjer, en smal midja, en ganska framhävande byst och långa kjolar med stor vidd, det blev den så kallade "The New Look".

När hon gifte sig med Mel Ferrer 1954 så hade hon en klänning från Pierre Balmain.

1960 på sin sons dop bar hon och sonen kläder från vännen Hubert de Givenchy. Som hon även gjorde när hon gifte sig med sin andre make, Andrea Dotti 1969. Som hon fick sin andra son med 1970.

På 80-talet var det Ralp Lauren som gällde för Audrey Hepburn.

Förutom modeikon och skådespelerska blev Audrey Hepburn även utsedd till ambassadör för UNICEF 1988. Hon reste då värdlen runt och besökte nödlidande och krigsdrabbade barn.

20 januari 1993 avled Audrey Hepburn i sitt hem i Tolochenaz, Schweiz.


Källa:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Audrey_Hepburn

Bilden längst upp är tagen från http://www.flickr.com/photos/28900172@N02/2698769951/

0 kommentarer: