tisdag 24 februari 2009

Rockabilly då och nu

Historik

Rockabilly är som många vet en musikgenre som “skapades” av bland andra t ex band som Bill Haley and his comets, Elvis “The King” Presley, Sam Phillips i Sun Records. De två sistnämnda gjorde Rockabillyn “större” runt år 1954.

Musiken är en blandning mellan hillbilly, blues och country och ses i många fall som föregångaren till rocken. Typsikt för Rockabilly-musiken var halvakustisk elgitarr och kontrabas. På kontrabasen skulle det slås på ett visst sätt som kallas för “slap-back”.

I slutet av 1950-talet så hade tyvärr Rockabilly-musiken börjat upplösas i andra skilda genrer.

På 80-talet fick däremot Rockabillyn fart igen och gjorde lite av en come-back, då band som t ex The Stray Cats återupplivade musiken med en genre kallad Neo Rockabilly. Rockabilly blandat med punk förekom, och förekommer, också och det kallas då för psychobilly.

The Stray Cats (Neo Rockabilly)

Rockabilly är inte bara en musikgenre utan även en slags livsstil. Som ofta ingick och fortfarande ingår i raggarnas subkultur. Men det finns ju självklart också “rena” rockabillys, en rockabillykultur.

Några stora namn i Rockabillyn (förutom de tidigare nämnda)

Johnny Burnette Trio, Eddie Cochran, Johnny Cash, Gene Vincent, Wanda Jackson, Buddy Holly, Charlie Feathers, Carl Perkins och många, många fler!

“Psychobilly”

Rockabilly subkulturen

Kommer självklart ifrån Rockabilly-musiken. Subkulturen växte fram under efterkrigstiden från 1940-talet till 1950-talet, och blev den subkultur som man uppfattade som farlig och äventyrlig. Rockabilly subkulturen är som många andra subkulturer förknippade med musik, kläder, frisyrer, accessoarer m.m. Rockabilly “står nära” den amerikanska subkulturen Old School-motorkultur som kännetecknas mest av hot rods och bobbers.

Källor

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rockabillykulturen

http://sv.wikipedia.org/wiki/Rockabilly

5 kommentarer:

Annalunda sa...

Tänk vad man kan lära sig här...!!!Du kommer ihåg vad jag sa om att kanske bli pedagog/lärare??
Hälsa Johan att jag lovar att titta på musarna... men jag vill inte hålla...och han får inte skrämma mig med dem som han gjorde när han var liten... ;)

Kramis

Slim sa...

Googlade runt och hittade denna sidan, mycket sköna inlägg och skönt skrivet! Kommer helt klart att följa med vad som händer!

Keep up the good work!

/S

Paulina sa...

Hej, fin och informativ sida. Jag tillverkar smycken i Rockabillystil, och undrar om vi ska länka till varandra?

Har både blogg och e-shop:
www.paulinassmycken.blogspot.com
www.paulinassmycken.se

mvh
Annica/Paulinas Smycken

Anonym sa...

men va bra att du har skrivit allt som står på wikipedia , nästan ord för ord. bara att din sida var lite svårare att hitta...

Anonym sa...

Det sår likadant på wikipedia! :(