torsdag 14 maj 2009

Judy Garland

Snabba fakta:

Född: 10 juni 1922, i Minnesota

Yrke: Sångerska, skådespelerska

Makar:

  • David Rose (gifta 1941–1945)
  • Vincente Minnelli (gifta 1945–1951)
  • Sidney Luft (gifta 1951–19 maj 1965)
  • Mark Herron (gifta 14 november 1965–april 1966)
  • Mickey Deans (gifta 15 mars 1969–22 juni 1969)

Barn: Liza Minelli, Lorna Luft och Joey Luft

Avliden: 1969, London

judygarland2

Ingående fakta:

Sångerskan och skådespelerskan Judy Garland föddes den 10 juni 1922, då som Frances Ethel Gumm, i Minnesota. Hennes pappa Frank var delägare i en teater vid namn New Grand Theater, och brukade också vara där och sjunga ibland. Hennes mor Ethel ackompanjerade honom på piano, eller spelade när det visades en stumfilm. Så sång och musik fanns i Frances Gumm och hennes två äldre systrars tillvaro redan sen de var små.

I december 1924, då Frances Gumm bara var två år gammal, uppträdde hon och systrarna i en julshow på teatern. De sjöng fyra sånger tillsammans, sedan klev Frances Gumm själv upp på scenen och sjöng Jingel Bells, och gjorde succé. Hon fick sjunga samma sång två gånger till då publiken blev så förtjust.


Frances Gumm uppträdde solo några gånger 1925, men 1926 började mamma Ethel och pappa Frank satsa på de tre systrarna ordentligt. De skulle bli artister, och de skulle bli kända. De började lite smått i de omgivande städerna, men föräldrarna hade större planer.

1927 flyttade familjen till Kalifornien där Frank köpte en liten teater, Antelope Valley Theater i staden Lancaster. Barntrion Gumm Sisters uppträdde såklart på teatern, men de sjöng också i lokalradio, började på dansskola i Los Angeles på helgerna och tack vare dansskolan fick de 1929 sina första filmroller.

JudyOz

Att den yngsta systern, Frances, var den mest begåvade förstod nästan alla. Inte minst mamma Ethel som satsade det mesta på henne. Hon hade en rad mindre roller mellan 1935 till 1937, men 1938 skulle filmbolaget MGM, som hon tecknat kontrakt med 1935, filmatisera Trollkarlen från Oz. Och Frances (eller Judy) fick huvudrollen. Därefter gick karriären uppåt och hon medverkade i större filmer och spelade mot större skådespelare.

Men allt gick inte helt felfritt och som planerat. Judy Garland hade i yngre dagar blivit “tvingad” av filmbolaget att banta ner sig, och detta gjorde man på den tiden med något som kallas Benzedrin, ett amfetaminpreparat, som skulle dämpa hennes hungerskänslor. Istället blev hon ju då hyperaktiv och fick sömntabletter regelbundet för att kunna sova och andra preparat för att komma igång igen på morgonen. Detta resulterade i, som man lätt kan förstå idag, drogmissbruk. Hon blev beroende och bar sig nu i vuxen ålder väldigt oberäkneligt åt. Hon uteblev ifrån inspelningar, sjukanmälde sig, kom för sent och gick runt som i dvala om hon väl var där. Filmbolaget tröttnade mer och mer på henne och 1950 blev hon sparkad ifrån filmbolaget MGM.


Det var en väckarklocka för Judy Garland, och hon förstod att hon var tvungen att satsa på en annan karriär. Hon började i radio, och 1951 var hon med i sin första TV-show. Hon uppträdde på Palladium i London, som sålde slut varje föreställning. Nu började konserttåget att rulla, det gick igenom Storbritannien, Irland, till New York, Los Angeles och San Fransisco.

1954 tyckte de att det var dags för Judy Garland att återigen ta sig in på filmduken. En Stjärna Föds var filmen, men hon återgick till sitt gamla beteende och uteblev ifrån många tagningar. Filminspelningen tog hela 9 månader, och filmen blev en flopp.

fordstar

Hon gjorde därefter några fler turnéer men insåg snabbt att det var i TV som man tjänade de stora pengarna. 1955 sändes hennes egna TV-show Ford Star Jubilee, och var mycket uppskattat av tittarna. Men även om inkomsterna var stora så var utgifterna större för Garland. Obetalda skatter och hotellrum resulterade i att det amerikanska skatteverket tog en stor del av de pengar hon tjänade för att betala tidigare obetalade skatter. I början av 1967 hade familjen så ont om pengar att Garlands fans turades om att betala deras el- och telefonräkningar.

I mitten av 60-talet blev hennes hälsa sämre. Hon gick upp i vikt, drack sprit och fortsatte med ännu mera droger. 1969 dog Judy Garland i London av en överdos. Hon ligger nu begravd i Hartsdale, New York.

Källa:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Judy_Garland

Bilder:

http://www.flickr.com/photos/rebarocks_/2296277503/in/photostream/

http://www.flickr.com/photos/hollywoodplace/2998952619/

http://www.flickr.com/photos/dulamae/202544100/

1 kommentarer:

Jeanette sa...

Intressant blogg! Alltid roligt med lite annorlunda bloggar :)