söndag 28 december 2008

Historien om Dialog-telefonen

Det var i mitten av 1950-talet som representanter ifrån LM Ericsson samt från Televerket fick i uppgift att ta fram en ny standardtelefon för den svenska marknaden. Sedan 1930-talet var det fortfarande den tunga och klumpiga Bakelittelefonen som var den absolut vanligaste i hemmen.

Efter sin framgång men Ericofonen, "Kobran", så hade Ericsson fått lite försprång men det var nu dags att komma ikapp de utländska konkurrenterna. Och 1958 så var det detta projekt som gavs högsta prioritet.

Arkitektkontoret AOS Arkitekter fick ansvaret för designen av telefonen, och dessa personer bestod av Magnus Ahlgren, Torbjörn Olsson och Sven Silow. De ägnade mest tid och tanke till telefonluren som skulle vara lätt och bekväm att hålla i. Bakelittelefonens lur vägde cirka 500 gram och de fick ner vikten på den nya telefonluren till ungefär hälften, alltså 250 gram.

Tillverkningen av telefonen gick sedan igång år 1962 hos Ericsson och 1964 hos Televerket, efter många skisser och modeller av lera, gips, trä och plast.

Dialogtelefonen tillverkades av termoplast, precis som Kobratelefonen, och kunde därför till skillnad ifrån Bakelittelefonen göras i många olika klara färger. Trots det så var och är den gråa varianten av Dialogen vanligast.

Hela telefonen bestod endast av sju utbytbara delar: anslutningskabel, kåpa, bottenplatta, ringklocka, lur, fingerskiva samt elektronikenhet med klykfunktion. Allt detta hölls ihop med bara en enda skruv!

Man kunde justera ringstyrkan steglöst och en nyhet var att telefonen kunde anslutas med en stickpropp.

År 1978 slutade Dialogtelefonerna att tillverkas.


Namnet Dialog kommer ifrån grekiskan och betyder genom samtal.
Ser ni vad bilen står på? Dialogen skulle vara både modern, och hållbar!

Källor:

Bilden ovanför är hämtad från http://www.ericssonhistory.com/templates/Ericsson/Article.aspx?id=2095&ArticleID=1370&CatID=360&epslanguage=SVMin fina gula Dialog som jag köpt i Tofta,
där det finns en jättestor loppis med
mycket fina saker.
Gav ungefär 150-250 kronor för den för
ca 2 år sedan tror jag.Orginalkartongen i superfint skick följde med.

0 kommentarer: