måndag 26 januari 2009

Hatten av för..

..min fru. Så heter en gullig spalt som jag hittade i mina Femina-tidningar från 1956.

Så här beskrivs spalten i tidningen:

"Den här spalten är helt och hållet avsedd för våra läsarinnors äkta män - här har nämligen herrarna en chans att göra sig hörda, att glädja sina fruar och att kanske samtidigt lära deras medsystrar något om vad en man sätter mest värde på hos sin hustru. Under rubriken Hatten av för min fru är alltså alla äkta män välkomna med ett brev. Skriv och tala om för oss vad det är ni mest uppskattar hos er fru, gärna med bara några rader - få ord kan säga så mycket. Varje publicerat bidrag honorerar vi med 25 kronor."

Det låter väl fint?


"Hatten av för min fru" i Femina nr 7, den 12 februari var fin tyckte jag. Den ser ni här nedanför, med text under ifall det är svårt att läsa från bilden.




"Hatten av för min fru!
...inte därför att hon upplevt en släkts och en familjs tillvaro slås i spillror under krigsåren men för hennes förmåga att bygga upp sitt liv trots bittra minnen - eller kanske även just tack vare dem. Från de vidrigaste åren bär hon med sig detta: att ingenting spelar någon roll bara man får vara tillsammans, bara man får ha den andre. Resten - yttre ram som samhällsställning, överflöd, avkoppling från det inkörda i vardagen - reduceras till riktiga, små propotioner. Hon lär mig om och om igen att bara ett är väsentligt, nämligen just detta med närheten till den andre, kontakten, känslan att varje timme vi får leva tillsammans är dyrbar och inte får fördärvas.
Hatten av för min fru som kom till Sverige för tio år sedan. Mira Teeman är ett namn som håller på att komma i litterära sammanhang. Novell efter novell växer stilla fram och blir alltmer lödigare. Kanske skall man bära vissheten om allts kortvarighet inom sig för att kunna förmedla egna bittra upplevelser så att de av främmande, folkhemstrygga svenskar ändå kan genomlevas som de speglade sig själva i livsskärvorna.
Bengt Halden"


Jag tycker att den får en att tänka till lite. Och framför allt så tycker jag att Hatten av för min fru borde införas i dagens Vecko-tidningar!
Därför säger jag: hatten av för "Hatten av för min fru"!

1 kommentarer:

Anonym sa...

MYCKET BRA IDÈ!! Jag tycker t.o.m den kan införas i mindre format folks kylskåp, plånbböcker, toaspeglar osv.. en påminnelse om att ens positiva inflytande uppskattas, även om det bara stannar mellan 2 pers:-)

På frågan hur jag (miss)lyckas med allt:-).. det är nog ett resultat av arv och miljö. Jag önskar jag hade börjat skriva ner allt mycket tidigare eftersom jag har en hålig ost ist för minnesbank, som tur är har jag en bunt människor runtomkring mig som inte låter mig glömma vissa saker:-) Men det finns HUR MYCKET SOM HELST att ta av, detta är bara början;-)