fredag 6 februari 2009

Söta Alla-hjärtans-dag-tips


Det är mycket stohej kring Alla hjärtans dag just nu. Och det började för flera veckor sen. Tycker det är lite överdrivet. Det är klart att man ska bry sig om och göra något speciellt för sina nära och kära på Alla hjärtans dag men.. ska man inte göra det alla andra dagar resten av året också?

Man behöver inte köpa dyra presenter till varandra, det är tanken som räknas. Gör något själv istället. Det är mycket mer kärlek i det du gjort själv än det du köpt i affären som det finns 1000 tals likadana utav!
Jag kommer att lägga upp tips vad man kan göra efterhand.

Här är några små söta recept som tillsammans med din kärlek kommer att smaka himelskt!

Bild: flickr.com


Geléhjärtan
Lättast är att gjuta godiset i iskubsformar av plast eller silikonformar som tål både frystemperatur och ugnsvärme. Silikonformar kan man hitta i välsorterade köksbutiker.

Till Ca 30 stycken behöver du:
3/4 dl (100g) flytande glykos
1 rågad dl (100g) strösocker
2 1/2 dl vatten
6 blad gelatin
1 msk vatten
ca 4 droppar röd hushållsfärg och ca 7 droppar hallonarom

Så här gör du:
Blanda glykos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med vatten. Dosera färg och smak i ett mått för att undvika överdosering. Olja in formarna ordentligt med matolja.
Koka sockerlagen på hög värme till 122 grader, eller så att det håller för ett kulprov. Häll under tiden av vattnet från gelatinbladen, tillsätt 1 msk vatten och smält i mikrovågsugn.
Ta genast av kastrullen från plattan när sockerlagen nått rätt temperatur. Rör ner det smälta gelatinet samt färg och smak och blanda noggrant. Låt temperaturen sjunka till 70 grader och fyll sedan formarna. Om löningen är för varm så fastnar den lätt i formarna.
Låt formarna svalna i rumstemperatur och sätt sedan in dem i frysen i några timmar. Lossa sedan godiset från formarna, ibland får man vara ganska våldsam för att de ska lossna. Vänd sen godiset i strösocker, om så önskas annars kan man hoppa över det. Om man inte vill ha strösocker på så är det viktigt att man oljar in dem lite i matolja så klibbar de inte fast i varandra.


Recept ifrån: "Godis, nya och gamla favoriter för godisälskaren" av Maria Öhrn, Icas Bokförlag
Bild: Tagen av mig.

Gräddtryffel
Till ca 30 stycken behöver du:
225 g mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk konjak (kan uteslutas)
100 g (1 3/4 dl) florsocker
1 msk starkt, kallt kaffe
kakaopulver

Så här gör du:
Lägg grädden och chokladen i en rostfri kastrull och koka upp. Rör om tills chokladen har smält och blandningen är slät. Låt svalna till rumstemperatur.
Rör i kaffet, konjaken och florsockret. Rör tills massan är slät. Täck över och ställ svalt i 2 timmar.
Forma smeten till bollar som rullas i kakaopulver. Du kan självklart forma dem till hjärtan om du så vill, lite knepigare bara. Lägg dem i söta i pappersformar. Förvara godiset svalt.


Bild: Tagen av mig, men inte på gräddtryffel!

För att "gulla till" dina bakverk och sötsaker

Muffins eller andra bakverk blir genast mycket finare om man gör formen själv. Efter man bakat dem i vanliga formar förstås. Ta vanligt silkespapper och klipp en cirkel med en taggig sax (inte nödvändigtvis en taggig), sätt muffinsen eller kakan mitt i cirkeln, vik upp papperet runt kakan och knyt runt med ett fint snöre. Och vips så har du genast både goda och söta bakverk!

Gör en rosa kristyr och dekorera dina bakverk med. Kanske göra små hjärtan eller bara en prickig muffins. Färgglatt strössel piggar alltid upp också.

Hur gör man kristyr då? Jo, du behöver 4 dl florsocker, 1 äggvita, 2 krm ättiksprit och röd karamellfärg. Rör ihop allting i en skål. Den röda karamellfärgen droppar du i så många droppar du vill, tills du är nöjd med färgen på kristyren. Vispa tills det är slätt och fast med elvisp. Spritsa ut hjärtan, eller vad du vill ha för form, på bakplåtspapper. Låt torka. Klart!

Bild: flickr.com
Fler tips kommer...
Lycka till så länge!

1 kommentarer:

Anonym sa...

Kul :) Men inga tips som man inte blir fet av ? :)